Verduurzaam uw tuin met subsidie!

Wilt u uw tuin groener en duurzamer maken? Dan is er goed nieuws! In meer dan tweehonderd Nederlandse gemeenten kunt u subsidie aanvragen voor het verduurzamen van uw tuin. Dit helpt niet alleen het klimaat, maar verbetert ook uw wooncomfort én voorkomt schade door extreem weer.

Grasmat in een tuin leggen
Nieuws
Datum: 31-03-2025

Een groene tuin biedt veel voordelen. Regenwater wordt beter opgenomen, waardoor wateroverlast vermindert. Planten en bomen zorgen voor verkoeling in de zomer en bieden een schuilplek aan vogels en insecten. Bovendien draagt een natuurlijke tuin bij aan een gezonder leefklimaat en minder hittestress in stedelijke gebieden.

Waarvoor kunt u subsidie krijgen?

De hoogte van de subsidie verschilt per gemeente, maar veel maatregelen komen in aanmerking. Hieronder vindt u enkele opties waarvoor u mogelijk subsidie kunt krijgen:

Tegels eruit, groen erin

Veel gemeenten vergoeden (deels) het vervangen van tegels door gras, planten of struiken. Dit helpt om regenwater beter in de bodem te laten trekken en vermindert de druk op het riool. Sommige gemeenten geven zelfs een vergoeding per verwijderde tegel!

Heeft u toch een terras nodig? Kies dan voor waterdoorlatende materialen zoals grind, houtsnippers of grasbetonstenen. Hierdoor blijft uw tuin stevig én kan regenwater beter wegzakken.

Regenwater slim gebruiken

Door uw regenpijp af te koppelen en een regenton te plaatsen, kunt u regenwater opvangen voor het besproeien van uw tuin. Sommige gemeenten bieden subsidies of stellen het gebruik van een regenton zelfs verplicht.

Een groen dak aanleggen

Een groen dak houdt regenwater vast, zorgt voor verkoeling en bevordert de biodiversiteit. De subsidiebedragen lopen per gemeente uiteen, maar kunnen oplopen tot wel 40 euro per vierkante meter.

Groene gevels en hagen

Door klimplanten tegen uw gevel te laten groeien of een haag als erfafscheiding te kiezen in plaats van een houten schutting, draagt u bij aan een gezonder leefklimaat. Veel gemeenten ondersteunen deze groene initiatieven financieel.

Hoe vraagt u subsidie aan?

De voorwaarden verschillen per gemeente. Met de Groene Subsidiewijzer van Milieu Centraal kunt u eenvoudig checken welke regelingen in uw gemeente gelden. Vul uw postcode in en ontdek welke subsidies beschikbaar zijn.

Meer financieringsmanieren

Naast gemeentelijke subsidies zijn er ook andere manieren om uw tuin te verduurzamen zonder hoge kosten. Verschillende banken bieden ‘groene leningen’ met een relatief lage rente. Daarnaast geven sommige hypotheekverstrekkers rentekorting als u investeert in duurzame maatregelen.

Maak gebruik van de mogelijkheden!

Een duurzame tuin is goed voor het klimaat én voor uw woonplezier. Met de juiste aanpassingen en subsidies wordt het nog aantrekkelijker om aan de slag te gaan. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Algemeen: 023 525 8061
Schade: 023 525 0392
Zakelijk: 023 525 7017