Ondernemerschap en het huwelijksbootje

Bent u ondernemer en heeft u trouwplannen? Bedenk dan dat een huwelijk gevolgen heeft voor uw bedrijf en dat het bedrijf gevolgen heeft voor uw huwelijk. Ga daarom na onder welke voorwaarden u het beste kunt trouwen. En bespreek met ons over welke regelingen u kunt nadenken om uw inkomen veilig te stellen.   

Brui met bruidegom zitten langs een waterkant met bungelende benen boven het water met de handen op elkaar waar een trouwring te zien is
Nieuws
Datum: 22-05-2023

Sinds 2018 trouwen we in Nederland in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat partners alles delen wat ze opbouwen vanaf de trouwdag: bezittingen, inkomsten en schulden. Bezittingen en schulden van vóór uw huwelijk en die alleen van u of van uw partner waren, blijven privé. Ze maken geen deel uit van de gemeenschap van goederen. Dat geldt ook voor schenkingen en erfenissen die u voor of tijdens het huwelijk ontvangt. Bent u gehuwd voor 2018? Dan bent u nog in volledige gemeenschap van goederen getrouwd. In dat geval zijn ook de bezittingen en schulden van voor het huwelijk gemeenschappelijk.

Redelijke bijdrage

Voor ondernemers kan de volledige of beperkte gemeenschap van goederen leiden tot een flinke discussie bij echtscheiding. Als u tijdens het huwelijk met het bedrijf start, valt dat sowieso in de gemeenschap van goederen. U deelt dan alles. Misschien bent u met het bedrijf gestart voor uw huwelijk? Dan is en blijft dat uw privé- bezit. Maar u bent wel verplicht om een redelijke bijdrage te betalen aan de gezamenlijke huishouding. En stel dat uw partner tijdens het huwelijk bijdraagt aan de groei van het bedrijf door erin te werken of er eigen geld in te steken. Dan is er vanuit het bedrijf een redelijke bijdrage verschuldigd aan de huwelijkse gemeenschap voor kennis, vaardigheden en arbeid die een echtgenoot voor het bedrijf heeft gebruikt. Maar ja, wat is een ‘redelijke bijdrage’? En om welke ‘kennis, vaardigheden en arbeid’ gaat het?  Als dat niet helemaal duidelijk is, kan dat leiden tot een conflict bij een scheiding.

Huwelijkse voorwaarden opstellen

Om misverstanden te voorkomen, kunt u beter niet in (beperkte) gemeenschap van goederen getrouwd zijn als ondernemer. U kunt beter huwelijkse voorwaarden opstellen. Dat kan zowel voor de huwelijkssluiting, maar mag ook tijdens het huwelijk. U legt daarin bij de notaris vast wat de hoogte van de redelijke bijdrage is en hoe u de waarde, het vermogen en eventuele schulden van het bedrijf moet delen. Ook afspraken over pensioenrechten en het verrekenen van spaargeld kunnen in huwelijkse voorwaarden worden vastgelegd. Met huwelijkse voorwaarden voorkomt u dat u bij een scheiding de helft van uw bedrijf verliest. Maar u voorkomt ook dat uw partner bij een faillissement opdraait voor uw schulden. Het is daarom goed voor beide partners.

Inkomenszekerheid

Niet alleen de huwelijkse voorwaarden zijn van belang als u gaat trouwen. Ook inkomenszekerheid voor u en uw gezin zijn plotseling veel belangrijker geworden. Wat zijn de financiële gevolgen als een van u overlijdt of als u arbeidsongeschikt wordt? Hoe zorgt u voor voldoende pensioen? Neem contact op met ons kantoor om mogelijke oplossingen te bespreken. Wij gaan dan ook na of u verzekeringen kunt samenvoegen en hoe u met een spaarplan aan uw gezamenlijke toekomst  werkt.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Algemeen: 023 525 8061
Schade: 023 525 0392
Zakelijk: 023 525 7017