Zorgverzekering 2023: wat verandert er?

De zorgpremies stijgen komend jaar flink. Naar verwachting zullen daardoor veel mensen overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar wat verandert er in 2023 verder nog aan de basisverzekering? Wij hebben de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet.

Zorg basisverzekering, ronde blokjes met zorg icoontjes erop op een blauwe achtergrond

Naast de premiestijging is het verdwijnen van de collectieve korting op de basisverzekering wellicht de grootste verandering. Die bedraagt nu nog maximaal 5%. Ongeveer tweederde van alle verzekerden maakt er gebruik van. Ook het verdwijnen van die korting zal waarschijnlijk een stimulans zijn om over te stappen.

Herstelzorg corona

Het basispakket krijgt in 2023 wel weer enkele uitbreidingen en aanvullingen. Zo blijft de regeling voor herstelzorg van coronapatiënten toch langer bestaan. Deze regeling is bedoeld voor patiënten die COVID hebben gehad en daarna ernstige klachten houden. Zij kunnen vanuit de basisverzekering vergoedingen krijgen voor paramedische zorg zoals fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie of diëtetiek.

De regeling zou eigenlijk op 1 augustus 2022 aflopen. Dit is nu een jaar uitgesteld. Er geldt wel een extra voorwaarde: patiënten moeten bereid zijn om mee te doen aan een onderzoek naar het effect van de herstelzorg.

NIPT in plaats van combinatietest

De combinatietest voor zwangere vrouwen verdwijnt omdat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. In plaats hiervoor komt de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) per 1 januari 2023 in het basispakket, op voorwaarde dat u een medische indicatie heeft. In dat geval geldt er geen eigen risico.

Ook zonder medische indicatie kunt u de test laten uitvoeren. Per 1 april 2023 wordt deze via een speciale overheidsregeling buiten het basispakket om aangeboden. Vanaf dan vervalt de eigen bijdrage van € 175.

Immunotherapie

Het medicijn nivolumab, dat als immunotherapie wordt gebruikt bij zeldzame kankertumoren van de types DMMR en MSI, wordt vanaf 2023 vergoed vanuit de basisverzekering. De reden hiervoor is dat het zeer effectief blijkt te zijn.

Geen vergoeding meer voor vitamine D

De vergoeding van vitamine D verdwijnt in 2023 uit het basispakket. Dit betekent dat u het voortaan zelf moet betalen. Die kosten bedragen naar schatting maximaal € 80 per jaar. Enkele bijzondere vormen van vitamine D, alfacalcidol, calcitriol en dihydrotachysterol, worden nog wel vergoed.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Algemeen: 023 525 8061
Schade: 023 525 0392
Zakelijk: 023 525 7017